Nabeschouwing Tweehead & Skiffhead

Tweehead

Tweehead 2018Vanuit de Zwolsche werd er in het weekend van 31 maart en 1 april op de Amstel gestreden bij de Head. Zaterdag om 16:00 uur lagen er twee Zwolsche dubbels op het water om hun 7,5 kilometer te roeien. Dit waren Mathieu (slag) en Hellen (boeg) in de Sassenpoort en Cristian (slag) en Christian (boeg) in de Nico Rienks.

Cristian & Christian zaten in het eerste veld (H2x) wat van start ging om 16:00 uur. De heren vlogen weg en hebben de gehele race hard geroeid op een mooi tempo. Onder andere door de bochten hebben ze wat tijd verloren, maar op technisch vlak hebben ze grote sprongen gemaakt. Uiteindelijk kwamen ze met een tweede tijd over de eindstreep. Ze kunnen niet wachten tot het 2km seizoen begint, waar ze recht over een baan kunnen gaan.

Verder waren ook Hellen, Mathieu en coach Jaap van de partij. Een inkijk in de race en hun voorbereidingen:

Met de ergometertrainingen van afgelopen maanden moest het goed zitten met de conditie en de benen. Maar het sturen op de Amstel met scherpe bochten, bruggen, meerpalen, woonboten en passeren van concurrenten is een ander verhaal. Omdat een goede voorbereiding het halve werk is lagen wij op Goede Vrijdag met de boten op de Amstel klaar voor een masterclass sturen. Jaap wist vanuit de skiff de kritische plekken en momenten aan te geven waar wij op de wedstrijddag alert op moesten zijn.

Zaterdag was het zover. Voor het oproeien naar Ouderkerk ontvingen we de laatste coach-instructies. Omdat wij achterin het veld zouden starten was het nog wel een roeiwedstrijd met een 'roei-ontmoetingskarakter'. Na 45 minuten begon onze wedstrijd in de mix veteranen 2x.

Als tweede gestart van de vier in ons veld waren wij meteen één brok adrenaline. Alle aandrang, rommelende magen, kou of kramp waren op slag verdwenen. Soepel draaien, techniek en strak sturen was het devies. Het werd een spannende race. De als vierde gestarte Hunze/Gyas begon de boot van Spaarne op te lopen. Wij zaten direct onder de afgesproken 500 meter tijd tot de 4,0 kilometer.

We roeiden geruime tijd op met de boten van Hunze/Gyas en Spaarne, maar besloten onze eigen race te roeien. Hellen bleef gedurende de wedstrijd strak sturen en de ingezette 500 meter tijd hebben wij vastgehouden tot voorbij de laatste bocht in de Omval. Ondertussen riep Jaap de Hunze/Gyas aan om de meerpalen te ontwijken. Vanaf de Berlagebrug hebben we harder getrapt en zo eindigden we uiteindelijk als derde in een tijd van 32:15.6.

Wij kijken terug op een mooie en geslaagde wedstrijd, waarbij de kennis, kunde en ervaring van Jaap ons veel rust bracht. Rust? Ik zie een e-mail binnenkomen via WeTransfer: 'Your coach sent you files.' Het zijn filmopnamen van de wedstrijd waar het net even iets minder ging met de techniek. Er is werk aan de winkel.

Skiffhead

Zondag was het de beurt aan de skiffeurs en werd er bij het ochtendblok in de regen opgeroeid. Tijdens de race was het gelukkig droog. Maaike roeide naar een 2e plaats in haar klasse en 8e overall, strak sturend en met een mooie vlakke race. Helena blikt terug op een mooie race, ondanks de weinige trainingsmogelijkheden.

Skiffhead 2018In het middagblok kwamen een drietal Zwolsche heren aan de start. René werd 2e in zijn klasse en 4e overall. Jan had op het allerlaatst bedacht te starten en heeft met een vlakke race de startplek voor volgend jaar gehandhaafd. Jaap voer een mooie race, al merkte hij het frisse tegenwindje op die de 7,5 km nog wat zwaarder maakte.

Het was al met al een mooi weekend en wie weet volgend jaar met een grotere delegatie.

 

 

 

Foto's door Gerben Rink