Nabeschouwing Skøll Cup

Afgelopen weekend, zaterdag 14 en zondag 15 april, vond de Skøll Cup plaats op de Bosbaan. Dit weekend lagen er twee Zwolsche boten aan de start. Op zaterdag kwam Cristian van Eeden uit in het HCL 1x veld en op zondag kwamen Giems Angels uit in het H 4+ cat. A veld.

Zaterdag

Cristian van Eeden wist van tevoren dat het skiffveld een zwaar veld was met goede tegenstanders, maar dit hield hem niet tegen. Hij wilde een 2 km wedstrijd skiffen voordat het wedstrijdseizoen begint, die voornamelijk in de dubbel zal zijn.

Cristian zat in de derde voorwedstrijd die om 11:40 uur van start ging. Opmerkelijk was dat de vierde voorwedstrijd om 11:35 uur startte, maar dit kan blijkbaar. Zijn coach Liseth stond Cristian bij op de fiets. Na een wat ingetogen start, lag hij al vrij snel weer naast de rest van het veld. Na een kilometer was hij al drie van zijn tegenstanders kwijtgeraakt en lagen de nummers 1 t/m 3 dicht bij elkaar. De eindsprint had iets eerder ingezet kunnen worden, maar hij heeft een uitstekende constante en een technisch goede race geroeid. Zijn streeftijd was om 8 minuten te roeien en dit doel heeft hij behaald, en dat voor zijn eerste 2 kilometer wedstrijd in een skiff!

Hij mocht die middag, lees vijf uur later, opnieuw aan de start verschijnen in de B-finale. Om 17:08 uur was het dan eindelijk zover, zijn finale. Het water voelde zwaarder, de tijden werden langzamer en het roeien was minder fris. Toch liet Cristian nog een geweldige eindsprint zien in de laatste 150 meter. Jammer genoeg geen winst vandaag, maar wij zijn ontzettend tevreden met het resultaat en kijken uit naar komend weekend.

Zondag

Na een eigenlijk te lange winter, met voor het gevoel te weinig meters op het water door de hardnekkige vorst in februari en maart, vertrok de Heren 4+ naar de Bosbaan in Amsterdam voor de Skøll Cup. In een veld van 26 boten moesten Wilmar, Cederick, Giem en Mark onder leiding van Jasmijn zich opmaken voor een felle strijd in de voorwedstrijden.

De zon had enige moeite om door te komen op de bosbaan, maar tijdens het oproeien kwam ze spontaan tevoorschijn waardoor het zweet bij de heren al uitbrak voor de wedstrijd.

Na een wat roestige start, lagen de heren vijfde in hun veld. Maar op ervaring, techniek en wilskracht werden al snel de verloren meters goedgemaakt en bij de 1000 meter begon de boot te lopen. Zo werd eerst Asopos heer en meester gemaakt en in de eindsprint werd ook Triton nog naar huis gestuurd. Zo werden de heren derde op één seconde voorsprong van de nummer vier. Met een tijd van 07:29,02 waren de heren door naar de B-finale!

Na amper twee uur rust, lees: uitkuchen, bananen eten, hoesten, repen naar binnen werken, klagen over pijnlijke lijven, brood eten en een zenuwachtig loopje, mochten de heren alweer de boot in. Ditmaal ging de start minder roestig, maar was de tegenstand nog groter. Bij de 750 meter werden de heren extra aangespoord door Jasmijn om het laatste beetje extra energie te geven. Nog meer pijnlijke gezichten (zie foto), maar een sneller varende boot, resulteerde in het inhalen van twee boten. De heren eindigden op een mooie vierde plaats met een tijd van 07:34,92.

We kijken terug op een mooie wedstrijd, waarin wij de tweede race goed hebben kunnen opbouwen. We weten nu waar we staan en hopen in het seizoen stappen te maken om verder naar voren te komen in het veld.

We zoeken een coach met boordervaring. Lijkt je dat leuk? Neem dan contact op met Giem.