Vormbehoud

Vormbehoud kan op talrijke manieren worden uitgelegd. Bij wedstrijdroeiers betekent vormbehoud geen oplopende tijden. Ieder jaar weer een jaartje ouder worden en toch dezelfde wedstrijd in dezelfde tijd eindigen. Na zeven jaar deelname, in de klasse H ouder dan 70 jaar, met alsmaar stijgende leeftijden niet langzamer roeien. Dat is pas vormbehoud. Dat presteert de Gelders Acht in de Langstrecken-Regatta Grüner Moselpokal jaarlijks in BernKastel Kues. En nu ook weer op zaterdag 28 september 2019. Van de ZRZV deed naast de acht ook een skiffeur mee in de klasse H.

Vormbehoud kan ook over het lichaam van deze mannen gaan. Zonder hier veel over uit te wijden, zit het daar wel goed mee. “Mijn overhemden passen niet meer door mijn toegenomen schouderpartij.“ “Ik krijg steeds moeilijker mijn broekspijpen over mijn uitdijende bovenbenen.” Is dat niet veelzeggend? Dat is ook vormbehoud. Al betekent dat keihard trainen om die afname van spiermassa niet alleen af te remmen, maar ook te laten groeien. De zeventigplussers in de Gelders Acht doen er alles aan om de Chippendales van de ZRZV te worden. Met dat verschil dat zij niet voor een optreden kunnen worden geboekt en dat zij alleen beschaafd uit de kleren gaan in de herenkleedkamer van de roei. Echter, de toenemende appelvorm bij de heren vraagt extra aandacht. We noemen geen namen.

Kortom een sportief zeer geslaagd roeiweekend aan de Moezel. Over het weer niets te klagen, schitterende omgeving met wijngaarden en een perfecte organisatie. O ja, de Moezelwijn. Je hebt après ski en après roei. Een proeverij van enkele (nou, enkele?) glaasjes wijn bij een wijnboer in het nabijgelegen Lieser en de koop van enkele (nou, enkele?) doosjes wijn zijn langzamerhand een vast onderdeel geworden.

Ten slotte alle hulde voor de twee koks voor de uitstekende diners en ontbijten. De Gelders Acht logeert in een groot huis voor 12 personen. Het gaat er jeugdherbergachtig aan toe, dus zelf het eten bereiden.

Als laatste besteedt de groep van elf heren alle aandacht aan het decorum. Bij het ouder worden kan dat wel eens afnemen. Dus, beste skiffeur, je kunt echt niet meer roeien in dat ZRZV korte broekje dat vijftig jaar geleden ooit blauw is geweest.