Traject Mastenbroek Marathon


Iedere ploeg krijgt een geplastificeerde routekaart mee in de boot.

Het Zwarte Water en het Zwolle-IJsselkanaal (4½km)

Na vertrek vanaf de Zwolsche bij de uitgang van de Westerveldse Kolk met een U-bocht bakboord uit, bij km-bord 4 het Zwarte Water op. Voorbij de Twistvlietbrug (zie foto) op de splitsing van het Zwarte Water en het Zwolle-IJsselkanaal stuurboord aanhouden, richting IJssel, en over het Zwolle-IJsselkanaal naar de Spooldersluis, 2km verderop. Daar wordt gezamenlijk geschut. De start heeft plaats vanuit de sluis; daar begint ook de tijdwaarneming voor het eerste deel van de marathon.


De IJssel (15km)


Vanuit het toeleidingskanaal stuurboord uit, de IJssel op. Op de linkeroever witte km-borden, het eerste (981) vrijwel direct na het opvaren van de IJssel. Bij Zalk (even voorbij km-bord 985) het Zalker veer, een vrijvarend fiets- en voetveertje. Bij Kampen wordt bij de stadsbrug, herkenbaar aan de gouden wielen (zie foto), de tijd gestopt. Neem de doorvaartopening aan de stuurboorkant van die wielen. Daarna houdt u stuurboordwal aan; u vaart dan de monding van het Ganzendiep in. Dan over naar bakboordwal. In de Ganzensluis wordt zo snel mogelijk na aankomst geschut; er wordt dus niet op elkaar gewacht!

Ganzendiep en Goot (11½km)

Bij het verlaten van de Ganzensluis is er na ca 150m aan bakboord het gebouw van roeivereniging De IJssel, met gelegenheid voor koffie en toiletbezoek (NB de tijd loopt door). Na roeivereniging De IJssel wordt de marathon herstart. Dan gaat het traject 6km lang over het Ganzendiep en vervolgens 5½km over de Goot naar het Zwarte Meer.

Waarschuwing: zowel op de IJssel als op het Zwarte Meer kan al bij betrekkelijk weinig wind een pittige golfslag lopen!


Het Zwarte Meer/Scheepvaartgat en het Zwarte Water (19½km)

Na het bereiken van het Zwarte Meer stuurboord uit en over het Scheepvaartgat langs de dijk richting Zwarte Water, dat u na 2km bereikt. Daar gaat u weer stuurboord uit. Op de stuurboordoever van het Zwarte Water weer km-borden, te beginnen met km 21 bij het eind van het Scheepvaargat, bij een groen-rode bolton (nr ZD13-SG2) met daarop een groene kegel. Met het volgen van de stuurboordwal vanaf dit punt komt u weer bij Zwolle. Bij Genemuiden (km 19) altijd achter de kabelpont langs varen. Na Zwartsluis tussen kms 15,3 en 12,7 een deel van het Zwarte Water waar waterskiën en varen met snelle motorboten is toegelaten. Tussen de km-borden 9 en 8, voorbij Hasselt, markeren enkele groene tonnen de begrenzing van de vaargeul aan stuurboord. Roeiboten kunnen daar wel dicht langs de oever varen. Een paar honderd meter voorbij km-bord 7 ligt aan bakboord de Overijsselse Vecht, die u links laat liggen (volg de richting Zwolle). Tenslotte tegenover km-bord 4 bakboord uit, de Westerveldse Kolk op en naar de finish.


De finish


De finish ligt op de Westerveldse Kolk ter hoogte van het clubhuis van de Zwolsche. De tijd wordt gestopt zodra u de vlotten voorbij bent.