Net als bij hardlopen, schaatsen en fietsen, kennen we marathonroeien als een bijzondere vorm van de roeisport. De roeimarathon is gedefinieerd als een roei-evenement met een afstand van tenminste 50 km.Hiervan worden er jaarlijks er in Nederland ruim twintig georganiseerd.
Voor wie?
Als je eens wat anders wilt dan hetzelfde stukje op het Zwarte Water of Vecht. Als je jezelf wilt uitdagen en veel kilometers wilt maken. Als je van teamwork en van (een beetje) afzien houdt. Denk dan eens aan marathonroeien!
Wat is marathonroeien?
Deze discipline wint steeds meer aan populariteit, zowel in binnen- en buitenland. Naast (vele) kilometers maken, is het ook fantastisch andere horizonten te ontdekken. Er is van alles wat. Stuiteren op de golven van zeeschepen in de havens van Rotterdam, verdwalen tussen de rietpollen van de Wieden en de Weerribben, je verwonderen over het landelijke gebied op roeiafstand van de grote stad op de Amstel en de Rotte, ’s nachts doorhalen op de Elfstedentocht van 210 km of genieten van het oer-Hollandse landschap bij een van de tochten in het Groene Hart.
Ook worden er in het buitenland marathonevenementen georganiseerd. In Duitsland op de Rijn of de tocht rond het meer van Genève(160km, integraal. Misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende buitenlandse duurtocht!
Niet alleen de Zwolsche heeft het mooiste roeiwater van het land!
Vaardigheden
Voor deelname zijn wel wat bijzondere vaardigheden gewenst. Denk aan sturen door smalle slootjes en lage bruggen, aanleggen in het riet of langs hoge kades, navigeren door een sluis, navigeren op onbekend water of roeien op stromend water met meters hoge golven. Verder moet je voldoende conditie hebben om ook langere afstanden blessurevrij in een ploeg te kunnen roeien. De ervaren marathonroeiers kunnen je er alles over vertellen. Minder ervaren roeiers nemen we graag mee, maar we willen wel graag zorgen dat dit op een verantwoorde wijze gaat. Dus begin met een eenvoudigere korte toertocht en voer het dan op.
Tijdens het roeien wordt er gewisseld in de boot (integraal); niemand is alleen stuur of roeier. Sturen geeft je de gelegenheid te rusten en eten. Soms wordt er in estafettevorm geroeid, dat wil zeggen dat je afwisselend meeroeit en fietst (of met de auto rijdt) en zo de boot van A naar B roeit.
Het is soms mogelijk een boot bij de organiserende vereniging te huren. Vaak gaat de ploeg met een boot en botenwagen van de eigen vereniging naar de marathon. Je moet je er wel van bewust zijn dat je een hele dag in touw bent: boot afriggeren en opladen, vroeg vertrekken, boot aanriggeren. Dan heerlijk, een aantal uren roeien, afriggeren, naar huis en dan boot, weer aangeriggerd, achterlaten. Dat vraagt om een goede organisatie van alle betrokkenen.
Dit vraagt dus tijd, soms technische kennis en energie maar versterkt ook het teamgevoel. Sportieve instelling, doorzettingsvermogen zijn noodzakelijk! Uiteraard zijn ook en goede roei- en stuurtechniek, kennis van de vaarregels en een goede conditie belangrijk. Een goed wisselschema voor de roeiers om te eten en drinken in de boot is van essentieel belang evenalsÂÂ de bestudering van te roeien route!
Marathon Wedstrijden worden voornamelijk geroeid in gestuurde C-boten. Vanaf 2014 wordt het reglement aangepast om het klassement eerlijker en nog aantrekkelijker te maken. Wedstrijdklassement telt dan alleen voor C2 met correctiefactoren voor M/V en leeftijd.
De Prestatietochten kunnen ook in gestuurde wherry’s worden geroeid. Bij de wedstrijden gaat het uiteraard om de snelste tijd en bij de prestatie om het volbrengen van de tocht. Naast de ‘dagoverwinningen’ is er ook een Nationaal Marathon Wedstrijd Klassement en de stand van het NMWK.
Er zijn veel roeiverenigingen die een marathon organiseren en er aan deelnemen. Op de site van Marathonroeien en op die van de KNRB worden deze evenementen jaarlijks gepubliceerd. Binnen onze vereniging zijn er contactpersonen Marathonroeien en de KNRB heeft een werkgroep Marathonroeien waar ook contact mee op genomen kan worden.
Wanneer?
Het marathonseizoen begint in april met de Amstel Marathon bij de roeivereniging de Amstel te Amsterdam en sluit in oktober met de Nationale HORZOL Marathon bij de roeivereniging OSSA te Heerhugowaard. In juli/augustus is er een zomerstop.
Kijk op de marathonkalender van de KNRB of er iets van je gading bij zit
Praktische zaken
Je vraagt je af hoe het zit met eten & drinken onderweg, welke kleding je meeneemt? We hebben een aantal dingen voor je op een rijtje gezet zodat je optimaal kunt genieten van een mooie tocht:
Eten
De hamvraag: wat moet ik eten? Dat is voor iedereen weer anders. Hier een paar suggesties: banaan/appel/druiven; boterhammen; stroopwafels; dextro; (muesli)reepjes; noten, Tucjes; Energy-drank, sap, water. Krijg je snel kramp? Zoutgehalte aanvullen kan dan geen kwaad met b.v. noten of Tucjes. Heb je thuis nog een zakje ORS (zoutoplossing) of zoutpillen, dan kan het geen kwaad om dat mee te nemen.
Wanneer eet ik?
De stuurbeurt is het moment om te eten en te drinken. Vergeet niet om kaart te lezen en te sturen! Roeiers kunnen tijdens de wissel snel iets eten en drinken. Natuurlijk kun je ook eten en drinken buiten de wissels om; het kan alleen erg vermoeiend zijn om iedere keer na korte stukjes te laten lopen en weer op te pakken. Je komt dan niet echt in een ritme.
Roei je integraal, dan is het handig om met elkaar af te spreken om de hoeveel tijd je een korte eet- en drinkpauze inlast, b.v. elke 30 min.
Wat doe ik aan?
Nou, je roeikleding en verder wat je normaal ook altijd aan hebt/ mee hebt. Handig om een ‘one size fits all’ stuurjas mee te nemen voor de stuur, vooral bij regen en kou. Bij kou is het fijn als de stuur een fleece dekentje oid (een reddingsdekentje werkt ook prima) heeft. Extra droge shirtjes mee voor onderweg als het echt te gortig weer is/wordt is geen overbodige luxe.
Hoe wissel ik in de boot?
Je hoeft de tocht niet integraal te roeien. Je kunt ook rouleren tussen stuurplek en roeiplek. Een wisselschema van 30 minuten is prettig en efficiënt. De stuur wisselt na 30 min. met de slag. nr3 wisselt na 30 min. met de stuur, enz. Je kunt ook vanaf boeg beginnen met de wissel, of volgens een zelf bedacht wisselschema. In een wherry geldt dat de twee sturen wisselen met de twee roeiers.
Voor C2x+ en C4x+: Je kunt wisselen via de kant, maar dat kost best aardig wat tijd. Handiger en sneller is om te wisselen op het water. Het belangrijkste is dat de rest van de boot veilig boord houdt terwijl stuur en roeier wisselen. En dat de roeiers over de boorden lopen (handen en voeten) (dus niet op emplacementen en in de boot staan).
Er zijn verschillende manieren van wisselen. Marathonroeiers wisselen meestal zo: de te wisselen roeier slipt riemen aan beide boorden. De rest houdt veilig boord. De roeier loopt over de boorden naar de stuurplek waar de stuur ruimte maakt. Het spreekt voor zich dat de roeiers zich klein maken zodat de te wisselen roeier(s) over hen heen kan. De stuur kruipt over de roeier(die zich ook klein maakt in de stuurstoel of -kuip) heen en gaat naar de vrij gekomen roeiplek. Zodra de roeier zit pakt ie de riemen, evt. stellen en weer door…!
Om alle gedoe met elke keer weer stellen van voetenborden te voorkomen, kan het prettig en efficiënt zijn om aan het begin van de tocht een afstelling te bepalen. Hoeft natuurlijk helemaal niet, dat is aan jullie.
Alleen voor ultra-roeiers?
Laten we ook even een misverstand uit de wereld helpen: marathonroeien is echt niet alleen voor de ultieme kilometervreter of de ultra-getrainde roei-atleet. De Nederlandse marathonpopulatie is een bont gezelschap, met alle leeftijden en ambities door elkaar.
Links:
Filmpje marathon Geneve: http://youtu.be/bABDYqteTv0