De temperatuur zakt en het water wordt weer kouder. Wat in de zomer een verkwikkende duik was, kan nu heel vervelend aflopen.
Het is jouw keuze en ook jouw verantwoordelijkheid om met winterse omstandigheden te gaan roeien. Denk dus goed na voordat je gaat roeien of het verantwoord is. Er zijn wel wat dingen waar je zelf wat aan kan doen: een paar tips van het Bestuur:
-Controleer je boot voordat je vertrekt. Zijn de schoenen niet versleten. Zitten de hielstraps vast en zitten dolklep, riggers etc. goed dicht/vast. Als dat niet het geval is, laat dit dan repareren of repareer het zelf voordat je wegroeit. Als je het niet zelf kan repareren, doe dan een schademelding in het systeem.
-Check het weerbericht. Als het op het randje zit van jouw mogelijkheden, verplaats dan de reservering naar een beter moment (minder wind, minder koud). Kijk niet alleen naar de verwachte gemiddelde windverwachting maar ook naar de vlagen en de richting. Bijv. Windy en Windfinder zijn daarvoor goede apps.
– Kleed je goed met laagjes om warm te blijven.
– Zorg dat je geen aanvaring krijgt door goed om te blijven kijken. Het is nu veel rustiger op het water dan in de zomer maar dat betekent niet dat er geen andere boten zijn. Laat je niet verrassen door andere scheepvaart.
-Houd stuurboordwal en zoek een traject waarbij je als je mocht omslaan, gemakkelijk uit het water kan komen.
-Word je ingelopen door een andere (roei)boot, geef ruimte en hou dan ook stuurboordwal. Probeer niet uit alle macht deze boot voor te blijven en slingerend over het water te gaan.
Ter illustratie van het bovenstaande: bij de recente vlootschouw ging er een 2x om. 1 van de roeiers kon niet uit zijn schoen komen omdat de schoen gescheurd was. Gelukkig liep dit goed af. Onze Incidenten onderzoek commissie heeft dit onderzocht en o.a. de volgende aanbeveling gedaan:
-Mankementen die de veiligheid van de boot betreffen (o.a. versleten schoenen, hielstraps, boegballen) moeten altijd als schade gemeld worden in het systeem (dus niet alleen mondeling bij Willem Jan). De boot dient direct uit de vaart gehaald te worden.
Recentelijk zijn alle schoenen gecontroleerd en waar nodig vervangen. Deze controle zal 2 x per jaar gebeuren. Hiermee hopen we het versleten schoenen probleem opgelost te houden. We gaan niet controleren op werkende hielstraps. Dat is de taak van de roeier.
Tenslotte nog de basisregels:
– Vanaf windkracht 6 mag er niet meer geroeid worden.
– Mist: als je de ingang van de kolk niet kan zien, mag je niet roeien.
– Vorst: is de temperatuur onder nul, dan mag er niet geroeid worden.
– IJs op het water: niet roeien
– Stuurlieden moeten een zwemvest dragen gedurende de koude maanden.
– Draag duidelijk zichtbare kleding.
Vaar veilig en veel roeiplezier!